Item Fesyen Yang Perlu Ada Dalam Almari Seorang Muslimah Dalam dunia fesyen, ada beberapa items yang menjadi must-have items dan harus ada di dalam almari. Wanita muslimah juga tidak terkecuali dan memerlukan beberapa must-have items supaya penampilan nampak kemas dan rapi selain memastikan aurat terjaga. Mari kita lihat apakah barang-barangnya:

1) Keperluan Asas
Sebagai asasnya,wanita muslimah memerlukan inner tudung/shawl, stokin kaki, stokin lengan, inner baju, jarum peniti atau brooch untuk penampilan yang sempurna.

  • Inner tudung/shawl : Perlu dipakai untuk menutupi kepala sebelum tudung/shawl dipakai. Penting untuk mengelakkan rambut daripada terkeluar dari tudung dan mengelakkan bayang rambut kelihatan sekiranya tudung yang dipakai jarang.
  • Stokin kaki: Perlu dipakai sepanjang masa kerana kaki sebahagian daripada aurat.
  • Stokin lengan: Pakaian dengan model batwing atau lengan longgar seperti baju kurung juga perlu menggunakan stokin lengan sebagai inner. Warna stokin lengan dapat disesuaikan dengan warna kulit atau warna pakaian.

  • Inner Baju: Baju lengan panjang yang boleh menutup bahagian dalam tubuh sebagai lapisan pertama setelah memakai pakaian dalam. Dengan menggunakan inner baju kita boleh menggabungkan pakaian lain yang memiliki lengan lebih pendek. Ia juga boleh dipakai sekiranya baju yang dipakai jarang atau berbayang. Mengumpul inner baju warna basic akan lebih menguntungkan kerana boleh disuaipadan dengan aneka warna pakaian.
  • Jarum Peniti/Brooch: Kita  gunakan untuk menyematkan bahagian tertentu agar tudung atau shawl kita tidak berserabut dan kelihatan kemas  
  • Cardigan – sangat praktikal dipakai ke rumah jika tetamu datang dan kita memakai baju berlengan pendek, atau poslaju datang mengirim barang dan minta tandatangan di rumah. Nak sidai kain dan buang sampah di luar rumah pun boleh pakai. Sarung cardigan dan tudung instant dan keluar
 2) Tudung/Shawl

Item wajib ada dalam koleksi kamu. Ada pelbagai pilihan warna, corak dan material tudung boleh didapati di pasaran. Antara yang popular dan disukai ramai ialah instant shawl, tudung bawal dan tudung instant. Boleh pilih yang mana sesuai dengan diri kamu asalkan pastikan labuhnya menutupi dada dan selesa apabila dipakai.


3)Tunik/Blouse labuh - bersyukur sekali saat ini banyak butik baju di Malaysia sudah cenderung mengeluarkan pakaian untuk golongan muslimah. Pilihan semakin banyak dan mudah untuk didapati Saranan kami anda memilih blouse yang labuhnya menutupi bahagian pinggul dan longgar serta tidak jarang. Akhir-akhir ini, high low blouse dan ruffle top menjadi antara pilihan wanita kerana bentuknya yang unik dan menarik.


4)Tshirt panjang dan labuh - disamping bekerja dan beribadah, kita juga harus bersenam untuk memastikan tubuh badan yang sihat. Pakai baju tshirt yang berlengan panjang dan selesa ketika bersenam, beriadah atau ketika melakukan aktiviti lasak yang memerlukan pergerakan yang bebas. Pilih baju tshirt yang diperbuat daripada 100% cotton supaya kulit dapat bernafas dan mudah serap peluh.

Tshirt

5)Skirt labuh – sekurang-kurangnya kamu perlu ada skirt pensel, skirt kembang dan skirt labuh setiap satu dalam koleksi kamu. Untuk penampilan yang anggun dan feminin, skirt labuh dari bahan lycra, lace dan chiffon boleh mempercantik penampilan anda. Bila anda ingin gaya yang kasual, pilihlah skirt dari fabrik cotton atau rayon. Untuk tampil istimewa, skirt labuh dari satin adalah pilihan yang tepat
Skirt labuh satin


6) Aksesori - pakai aksesori simpel seperti gelang atau brooch pada baju atau tudung. Sekiranya baju atau tudung ada mempunyai corak yang banyak, anda tidak perlu memakai aksesori berlebihan
Brooch

0 comments:

Post a Comment